5 Proteinfyllda Och Supergoda Recept På Havregrynsgröt

UPPDATERING: Tidigare steg med att ”förbereda” proteinpulvret till en kräm innan den häls i gröten är skippad till förmån för att blanda ner pulvret rätt ner i gröten med en skvätt vatten eller minimjölk.

Till kategorin ”byggarmat” tillhör definitivt havregrynsgröt. Den trängs dör uppe i toppen av de mest ätna livsmedlen bland byggare tillsammans med kycklingfile och broccolli. Nog för att vi alla har kärlek till vår kära havregrynsgröt men någon kulinarisk bergodalbana av exotisk smak är det då inte och man blir snabbt trött på att äta havregrynsgröt helt ”naturell”. Sen var det ju det den här lilla detaljen med proteinmängd som vi styrketränande individer är så fästa vid.

Därför har vi samlat 5 recept som dels höjer proteininnehållet ordentligt men även bjuder upp smaklökarna till dans. Kan det bli bättre?

”Ägg, kanel & äpple”

Äppel och Kanel

Vi öppnar med en lite traditionell gröt. Inga jättemärkliga utsvävningar här. Proteinet höjer vi upp med 2 ägg och vi tillsätter kanel för smak och äpple för syrlighet.

• 1.5 dl havregryn
  • 3 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2 Äpple
  • Kanel
  • Krossade linfrön
  • Psylliumfrön

-Häll i havregrynen och vatten i en djup tallrik eller skål och i med en gnutta salt.

-Krydda med kanel efter smak, kläck ner äggen och till sist i med lite krossade linfrön efter tycke.

-Blanda ihop allt tills det ser ut som resterna av en blöt nyårsnatt och sätt sedan in blandningen i micron på 2-3 minuter.

-Ta ut gröten och toppa med skivat äpple, kanel och psylliumfrön.

-Avnjut i lugn och ro din färdiga gröt.

Energi – 380 kcal
Protein – 20.1 g
Kolhydrater – 38.5 g
Fett – 13.8 g

”White Christmas” – Vaniljgröt

Vanlijgröt

Nu börjar vi kicka upp proteininnehållet lite och introducerar kaseinprotein med vaniljsmak vilket resulterar i kraftiga julkänslor.

• 1.5dl havregryn
  • 3 dl vatten
  • 1 skopa (ca 35 g) kaseinprotein med vaniljsmak
  • 150 g Jordgubbar
  • Kanel

-Blanda havregrynen, vattnet och en gnutta salt i en djup tallrik eller skål. In i mircon på 2-3 minuter.

-När gröten är färdig häller du i proteinpulvret i gröten och blandar ut den. Tillsätt en skvätt vatten för att underlätta utblandningen. I receptet har vi använt Mutant Micellar Casein och en portion, vilket i det här fallet är en skopa på ca 35 gram pulver.

-Skiva jordgubbarna eller använd dem hela, det är vilket du föredrar.

-Ta ut gröten, häll i vaniljkrämen och blanda.

-Toppa med Kanel, jordgubbar och psylliumfrön.

-Smaka på din nyfärdiga gröt och känn hur julsånger hörs tyst i bakgrunden.

Energi – 414 kcal
Protein – 32.8 g
Kolhydrater – 48.7 g
Fett – 6.3 g

”Choklad & Jordgubbar”

Choklad-Jordgubb

En gröt med smak av choklad, fylld med protein och toppad med jordgubbar. Låter det gott? Det är den.

• 1.5 dl havregryn
  • 3dl vatten
  • 1 skopa (ca 32 g) Vassleprotein med chokladsmak
  • Krossade linfrön
  • 150 g Jordgubbar
  • Psylliumfrön

-Blanda havregrynen, vattnet, krossade linfrön och en gnutta salt i en djup tallrik eller skål. In i mircon på 2-3 minuter.

-När gröten är färdig häller du i proteinpulvret i gröten och blandar ut den. Tillsätt en skvätt vatten för att underlätta utblandningen. I receptet har vi använt Optimum Nutrition 100% Whey Gold och en portion, vilket i det här fallet är en skopa på ca 32 gram pulver.

-Skiva jordgubbar eller använd dem hela. Vilket du föredrar.

-Ta ut gröten och blanda den ihop med vasslekrämen.

-Toppa med jordgubbarna och Psylliumfrön.

-Släng upp fötterna på närmaste bord och njut av en tallrik god gröt.

Energi – 394 kcal
Protein – 33.3 g
Kolhydrater – 46 g
Fett – 5.6 g

”Vanilj & Jordnöt”

vanlij - jordnöt

Det är nu vi börjar ta ut svängarna längs vår kulinariska landsväg. Vaniljprotein och jordnötssmör, kan det gå?

Ja det kan det verkligen.

• 1 dl havregryn
  • 2dl vatten
  • 1 skopa (ca 35 g) kaseinprotein med vaniljsmak
  • 1 msk (ca 38 g) jordnötssmör ekologiskt
  • Solroskärnor
  • Du kan byta ut en matsked jordnötssmör mot en ”riklig” tsk eller en halv matsked (ca 20g) för att få ner kalorierna något

-Tillsätt en matsked jordnötssmör. Blanda ihop allt detta ordentligt så du rör ut jordnötssmöret jämnt.

-Toppa med solrosfrön och psylliumfrön.

-Hitta en plats med lite solsken och avnjut denna läckra proteinfyllda gröt.

Energi – 527 kcal
Protein – 38.8 g
Kolhydrater – 31.1g
Fett – 24 g

Näringsvärde per portion för receptet med 1 tsk jordnötssmör:

Energi – 410 kcal
Protein – 34.4 g
Kolhydrater – 28.7 g
Fett – 14.8 g

”Jordnötsgröt”

Jordnötsgröt

Vi sparade det bästa till sist. Högt proteininnehåll, helt okej kalorimängd och smakar som flytande Snickers? Låter det förträffligt? Då är det här frukostgröten något för dig.

• 1 dl havregryn
  • 2dl vatten
  • 1 skopa (ca 32 g) Vassleprotein med chokladsmak
  • 1 msk (ca 38 g) jordnötssmör ekologiskt
  • Solrosfrön

-Du kan byta ut en matsked jordnötssmör mot en ”riklig” tsk eller en halv matsked (ca 20g) för att få ner kalorierna.

-Ner med en matsked jordnötssmör. Rör om ordentligt för att blanda ut jordnötssmöret jämnt.

-Toppa rikligt med solrosfrön (bidrar med en nötig smak).

-Njut av den här läckerheten och känn hur den leker med dina smaklökar samtidigt som den kickar igång din proteinsyntes.

Energi – 507 kcal
Protein – 39.4 g
Kolhydrater – 28.4 g
Fett – 23.3 g

Näringsvärde per portion för receptet med 1 tsk jordnötssmör:

Energi – 390 kcal
Protein – 34.9 g
Kolhydrater – 25.8 g
Fett – 14.1 g

Smaklig frukost.

Lämna gärna en kommentar och berätta vilken som blev din favorit.