5 Vanliga Träningsmyter

Skriven av Christian L.

6 vanliga myter

1 – Basövningar höjer anabola hormon i din kropp som ger extra krut till muskeltillväxten

Ni har kanske snubblat över påståendet att styrkeövningar som involverar en större mängd muskler, t.ex. basövningar och de olympiska lyften, gör att kroppen ökar nivåerna av tillväxthormon och testosteron vilket i sin tur leder till ett fördelaktigt hormonellt tillstånd och dina muskler växer mer än vad de hade gjort utan tillverkningen av dessa hormoner. Detta ska då i teorin förvandla hela träningspasset en härligt anabol tillställning och även den superisolerade koncentrationscurlen du kör som avslutning ska dra fördel av de muskelfrämjande hormonerna som cirkulerar i din kropp.

Falskt

Man önskar den här myten var sann. Varenda tränande individ som satt sin fot på ett gymgolv önskar nog att den var sann. Det hade varit en alldeles underbar tjuvkoppling av vår fysiologi. Men tyvärr, den här myten är falsk. Den bygger på teoretiska påståenden som vid första anblick låter logiska och dessutom mycket trevliga. Men det håller tyvärr inte i praktiken. Det är nämligen så att de anabola hormonerna faktiskt höjs när du aktiverar en större mängd muskler. Men den höjning som sker är alldeles för kortvarig för att hinna påverka dina muskelökningar. I alla fall vad man hittills sett(1).

2 – Träna olika delar av muskeln

Myten menar att man kan belasta delar av en hel muskel olika mycket och på så sätt forma den efter behag. Att träna övre delen av bröstet till exempel för att fylla ut mer. Det vinklas också hej vilt i kabelmaskiner runt om i världen för att vässa undersidan, översidan, mitten och allt där emellan. Detta i hopp om att forma en specifik muskel likt en skulptör som Arnold så poetiskt uttrycker det i Pumping Iron.

Sant

Ja, den här är sann. Det går nämligen faktiskt att träna olika delar av muskeln. Fibrerna jobbar olika hårt och det i sig främjar mer volymökning där muskeln belastas som mest. Detta har man sett i studier där man kunnat se en mätbar skillnad på volymökningarna i den del av muskeln som belastades mest(2).

3 – Träning som ger långa slanka muskler

Myten säger att den och den träningsformen ger långa och slanka muskler. Oftast är träningsformen i fråga någon sorts konditionsträning eller mindre ansträngande motionsträning. Detta skulle då, till motsats från det monstermuskler du får från att röra vid en hantel, ge långa och slanka (läs kvinnliga) muskler.

Falskt

Den här myten är så tramsig så det borde vara skottpengar på den som myntade den. Till att börja med är det en myt som existerar endast tack vare en annan myt. Nämligen den att tjejer som styrketränar blir biffiga och ser ut som män ifall de av misstag skulle släppa de rosa hantlarna och råka få tag på en välbelastad skivstång. Detta är en missuppfattning som är enormt utbredd tack vare marknadsföring riktad mot kvinnor för att sälja diverse skitprodukter. Som tur är så börjar denna myt sakta men säkert dö ut tack vare att fitness har blivit en större del av det moderna samhället och tjejerna har börjat hitta in bland de fria vikterna. Men det går inte att sopa under mattan hur pass länge denna myt har hållit tillbaka tjejerna på gymgolven.

En muskel kan bli större eller mindre. Det är allt.

4 – Punktförbränning

Enligt denna myt så kan du förbränna fett från en specifik plats på din kropp genom att träna angränsande eller närliggande muskler.

-”Gör 300 sit-ups och bränn bort fett från magen” är ett exempel som förr användes friskt.

Sant/falskt

Denna myt har haft liten resa genom fitnessvärlden genom åren. Den togs för sanning för ett par årtionden sen och senare arkiverades den i broscience-facket. Men nu har modern teknik kunnat visa att där faktiskt sker en ökad förbränning av fett i anknytning till en arbetande muskel(3).

Dags att pumpa sig igenom 500 sit-ups i slutet av varje gympass för att bränna ut brädan nu då?

Inte riktigt.

Den här myten är nämligen trots en mätbar skillnad inte applicerbar i praktiken. Ökningen av fettförbränningen i de påverkade området är inte så pass stor att den kommer att göra en synlig skillnad. Förutom det så är det även så att man inte vet hur fettinlagringen beter sig i det påverkade området. Det kan alltså vara så att inte nog med att den ökade förbränningen är försumbar i praktiken, fettinlagringen kan mycket väl öka som ett sätt för kroppen att kompensera och det hela blir plus minus noll i slutändan.

5 – Forma bicepspeaken

Myten säger att du kan, genom rätt övningsval och olika vinklar, forma utseendet på din biceps. Speciellt själva toppen av bicepsmuskel brukar myten gälla.

Falskt

Tyvärr så går det, som tidigare skrivits i denna artikel, inte att forma musklerna på något vis utöver storleken. Hur toppen, eller ”peaken” som vi lånat från jänkarna, ser ut beror på hur din muskel är formad och hur dina muskelfästen sitter. Det är helt enkelt dina gener som bestämt hur din anatomi ska se ut och förutom kirurgiska ingrepp så är där inte mycket man kan göra för att påverka muskelns utseende i ”fullvuxet” tillstånd.

Några ord om ”signifikanta” resultat i forskarvärlden

Den här artikeln passar bra till att vidröra forskningen kring träning och hälsa. Här är nämligen med ett exempel på en av dessa ”myter” som belyser ett gap som existerar mellan vetenskapen och praktiken. Punktförbränning har visat sig vara möjligt på en mätbar nivå. Problemet är att vad som är mätbart blir ständigt mindre och mindre rent volymmässigt. När man i kliniska studier mäter något med en precision på 0,0001 gram så är en ökning på 0,01 gram i veckan en signifikant ökning. Om du tar denna vetenskapligt signifikanta ökning och adderar över året så kommer du upp i hela 0.52 gram. På 10 års tid blir det hutlösa 5,2 gram. Sätter du det i relation till muskler så är det en försumbar ökning över en tioårsperiod och verkligen inget att lägga ner tid att oroa sig om.

Sammanfattning

Träna hårt, ät bra mat, få i dig tillräckligt med protein, lägg ner opti-nojjan och bli grov. Inte vidare komplicerat.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

3 Kommentarer Till “5 Vanliga Träningsmyter”

 1. Axel skriver:

  Hej!
  Tänkte bara fråga om ni vet om musklerna ”minskar”, ser mindre ut efter man tränat, dvs när man brutit ner dem?
  (Och att i de så fall istället ”ser större ut”/växer efter de återhämtat sig?)

 2. Emil skriver:

  Skulle vara jättebra om ni kunde lägga in några fotnoter när ni skriver artiklar som denna så man vet att ni inte bara ställer ord mot ord. Tack på förhand
  MVH Trogen läsare

Skriv en Kommentar

Hitta oss på Facebook
Annons
Annons
 • Träna hårt, ät rätt och lev livet till fullo!