Topp 7 – De Bästa Tipsen För Att Fixa V-formen

Skriven av Christian L.

v-formen

Det är ingen hemlighet att vi människor lägger mycket vikt till vårt utseende. En välbyggd fysik är något många strävar efter. I denna idealbild av en symmetrisk muskulös anatomi så är där ett par delar som verkar var mer eftertraktade än andra. En del med kulturella grunder och en del, förmodligen, med biologiska inverkningar på tycket. En av de fysiska attributen är V-formen och i denna artikel tänkte vi gå igenom de bästa tipsen för att bygga upp just en V-form.

7. Se på helheten – V-formen skapas av flera muskler och förstärks eller försvagas av hela din fysiks uppbyggnad

Även om musklerna som formar själva V:et inte är så många så hjälper resten av din fysik till att förstärka eller förminska intrycket av en V-formad kroppshydda. Därför är det viktigt att se till så att du tränar hela kroppen proportionerligt och inte fokuserar för mycket på det mest eftertraktade musklerna som Biceps, bröst, magrutor eller vad du gillar mest.

De faktiska musklerna som formar V:et är följande:

 • Latissimus dorsi
 • Deltoideus

Egentligen är den eftertraktade V-formen något mer av en Y-form som börjar med en smal midja som sedan sneddar ut längs latsen för att nå toppen uppe vid axlarna. Men nu har det fått namnet V-form så det är benämningen vi kommer använda i artikeln.

Muskler som inte är en del av själva formen på V:et men ändå är med och spelar in på helbilden är följande:

 • Trapezius
 • Ben
 • Biceps
 • Triceps
 • Bröst
 • Obliques

Alla dessa påverkar helhetsintrycket och för att få till den där riktig snygga symmetriska V-formen krävs det att man ser till så att musklerna samspelar med varandra i en härlig muskelsymfoni.

6. Fylliga Axlar – Axlarna skapar V:ets toppar

För att få till ett välformat V så är ett par fylliga axlar viktiga.

Bra övningar:

 • Militärpress
 • Axelpress
 • Pushpress

Även om styrka i axlarna är något som kommer väl till pass så är det i det här fallet volym vi är ute efter så håll repetitionsantalet runt 8-10. Styrka får du på köpet, dock inte lika mycket som om du tränat specifikt för styrka såklart.

För mer läsning om hur du bygger breda axlar så kan du spana in vår artikel ”Träna Axlar”.

5. Träna kroppen proportionerligt – Se till att benen inte slackar efter

En muskelgrupp som hjälper till att förtydliga V-formen är faktiskt benen. Om din kroppsform smalnar av vid midjan för att vid höften och benen börja bukta utåt igen så kommer det förtydliga V-formens botten, alltså din midja, och på så sätt förtydliga hela V:formen. Så glöm inte knäböjen och benspark för allt i världen.

4. Håll det symmetriskt – undvik att låta dina biceps växa sig överdimensionerade, se till att dina triceps är välutvecklade och ge lite kärlek till trapsen då och då

Även armarna spelar roll för helhetsintrycket. Ett exempel på något som kan förstöra en fysik är överdimensionerade bicepsmuskler. Missförstå oss inte. Ett par stora biceps att kunna flexa i spegeln är alltid något att sträva efter men när ett par bicepsmuskler blir överdimensionerade under ett par för dåligt utvecklade axlar så förstör det hela ens fysik och man ser ut som en bicepsversion av Karl-Alfred.

Även triceps spelar in på V-formen så fort man tittar mot kroppen lite från sidan. Ett par utstickande triceps precis under axlarna kommer förtydliga V:et som dina lats skapar.

Trapzieus vilar precis över axlarna och hjälper till att rama in din fysik och så även din v-form. Det är dock inte så ytterst viktigt att de är jättestora, för helhetsbilden, men lite kött på dem ska det vara för att inte ta bort från resten av fysiken.

3. Hantellyft åt sidan – Vässa utsidan av Axlarna

Nu kommer vi till en av de riktigt viktigasa musklerna för att verkligen få till V-formen. Vi har redan nämnt deltoideus i tidigare punkter men på denna punkt vill vi belysa en specifik del av delotideus nämligen utsidan. Dina axelmuskler är indelade i tre delar:

 • Den främre, framsidan, som huvudsakligen jobbar vid de flesta former av pressar.
 • Den mellersta, utsidan, som även den jobbar vid pressar men inte lika mycket beroende på övning.
 • Den bakre, baksidan, som jobbar mycket vid de flesta dragövningar men kräver oftast isolationsövningar för att tränas ordentligt, alternativt väga upp för alla pressar din träning vanligtvis innehåller.

När du vill bredda axlarna lite extra så är det den mellersta delen, utsidan, du ska fokusera på och utsidan av axeln tränas bäst genom att utföra Hantellyft åt sidan eller variationer på den.

 • Hantellyft åt sidan
 • Kabellyft åt sidan
 • Sittande hantellyft åt sidan

Viktigt att tänka på när du tränar utsidan av axlarna är att inte svinga för mycket med vikterna. Sänk vikten och se till att du får bra kontakt i muskeln istället. Mer är inte alltid bättre.

2. Sänk fett procenten och få bort kärlekshandtagen

För att verkligen få fram ett V så krävs det en låg fettprocent så att där inte sitter några kärlekshandtag och förstör formen. Att få bort kärlekshandtagen och andra oönskade fettansamlingar görs med ett kaloriunderskott och tålamod.

Läs mer om att sänka fettprocenten i vår stora Deff-guide.

Hur låg fettprocent man måste nå för att helt få bort kärlekshandtagen beror lite på hur ens fett är fördelat över kroppen och det i sin tur beror mycket på gener och kön. Men de går att få bort oavsett förutsättningarna man börjar med, det tar bara olika lång tid beroende på vem du är.

1. Bosätt sig vid närmaste Pull-up anordning

Då kommer vi till V:ets verkliga form. Latissimus dorsi, eller latsen som de brukar kallas. Vill man överhuvudtaget forma ett V så är det Latsen man måste bygga upp. Latsen är nödvändiga för att få en välavvägd, symmetrisk fysik överlag men för V-formen är dem kritiska då de utgör stommen i det anatomiska V:et.

Latsen byggs bäst men Pull-ups och olika Roddövningar. Bra övningar är:

 • Pull-ups
 • Latsdrag
 • Stångrodd
 • T-bar rodd
 • Hantelrodd

För den som inte orkar en strikt Pull-up så kan man börja med Latsdrag eller Negativa reps. Ditt gym kanske också har en Pull-up maskin. Oftast är de byggda så att man kan stå med knäna på en plattform som hjälper till att lyfta ens kroppsvikt.

Rodd finns i en uppsjö av variationen och mer eller mindre alla bygger dina lats.

Sammanfattning

V-formen har länge varit åtråvärd men den är lätt att missa om man inte ser till helheten. En bra fysik bygger rent visuellt på att hela kroppen är uppbyggd proportionerligt. Sen kan man självklart förtydliga vissa drag efter egen lust men då ska man utgå från en bra grund (Välavvägd proportionerlig fysik).

Kom ihåg, red bull ger dig inte vingar, men mängder av Pull-ups gör.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

En Kommentar Till “Topp 7 – De Bästa Tipsen För Att Fixa V-formen”

 1. Tony skriver:

  Vad hände med teres major och minor som till stor del utgör övergången mellan lats och deltoideus, iaf rent visuelt. Två muskler som inte får förbises eftersom felaktivering kan minska utvecklingen av latissimus dorsi men som med rätt träning förstärker v-formen.

Skriv en Kommentar

Hitta oss på Facebook
Annons
Annons
 • Träna hårt, ät rätt och lev livet till fullo!