Kroppsbygge tillbaka på vita duken – Generation Iron

Skriven av Christian L.

1977 släpptes Pumping Iron. Inspirerad av en bok med samma namn skriven av filmens skapare George Butler fokuserar filmen på allas vår Arnold Schwarzenegger medans han ror hem sin sjätte raka Mr.Olympia utan större konkurrens, även om filmskaparna försöker bygga upp lite spänning mellan Lou Ferrigno och Arnold men det var mer för att spela på Ferrigno’s ”Askungen-story”.  Lou kom inte mer än trea och faktum är att han vann faktisk aldrig någon Mr.Olympia titel under sin tid som Bodybuilder.

När undertexterna för Pumping Iron rullade så var en kultfilm född och ett frö var sått. Filmen blev startskotten för en fitnessvåg under 80-talet och gym efter gym poppade upp i städer runt om i USA. Vad som tidigare hade varit en sub-kultur började nu leta sig in i populärkulturen och allt fler letade sig till gymmet. Chansen är stor att du hade nog inte suttit och läst detta just nu om det inte varit för Pumping Iron.

Spola fram till 2013. Kroppsbyggarkulturen har förändrats och medans eliten har blivit extremare så har också fitness växt sig fast i det moderna samhället. Att gå på gymmet idag är lika vanligt som att gå och fika på stan.

Killar,tjejer,män,kvinnor,gubbar och gummor. Idag hittar du dem alla på gymmet.

Så vad krävs för att vara världens bästa kroppsbyggare 2013?

Generation Iron följer dagens elit på byggarscenen och vi får träffa namn som Phil Heath, Jay Cutler, Branch Warren och alltid lika vältaliga Kai Greene. Vi får även se andra bekanta ansikten som Mickey Rourke, Michael Jai White och Busta Rhymes???? Självklart vore ingen kroppsbyggardokumentär värt sitt namn om inte Arnold också är med på ett hörn och vi får även träffa pensionerade Ronnie Coleman.

Filmen hade premiär i USA den 20:e September och just nu finns det inget datum för när den kommer till Sverige. Om den kommer till oss överhuvudtaget.

Officiell Trailer – Generation Iron

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Skriv en Kommentar

Hitta oss på Facebook
Annons
Annons
  • Träna hårt, ät rätt och lev livet till fullo!